ההבדל בין תפילין “בהמה דקה” ל”בהמה גסה”
עד לפני כמה עשרות שנים, כל היהודים השתמשו בתפילין שהבתים שלהם עשויות מעור של “בהמה דקה”. כלומר, מעור של כבשים ועיזים, ומכיון שעור בהמה דקה הוא דק, לא היה אפשר לעבד אותו באופן מספיק יפה ועמיד, ולפני כמה עשרות שנים התחילו להשתמש בעור של “בהמה גסה”, שזהו עור של פרה או שור.
גם בזמנינו ניתן למצוא בתים מעור של בהמה דקה, אך רמתם הכשרותית נמוכה יותר ואינם באותו יופי וחוזק. בדרך כלל תפילין מבהמה דקה נחשבות רק “כשרות”, ורק מבהמה גסה נחשבות ל”מהודרות”.
מה זה האות שי”ן שיש על התפילין?
לגבי האות “שי”ן” הבולטת בתפילין של ראש – זו הלכה למשה מסיני ויש בה רמזים וסודות עצומים שמבוארים בדברי חז”ל ובזוהר הקדוש. ומבליטים אותה בעבודת יד ולא ע”י מכונה, וזו עבודה מורכבת. וכל ההבדל בין האשכנזים לספרדים בבתי התפילין מתבטא רק בצורת השי”ן שבבית התפילין של הראש. חוץ מהשי”ן, אין שום הבדל בצורת התפילין ובמהלך הכנת התפילין.
מה זה ריבוע מכונה, ריבוע רגל, ריבוע יד? ומה הכי מהודר?
כשמרבעים את החלק העליון שבתפילין צריך שזה יהיה לשם קדושת תפילין. ויש בזה כמה רמות הידור:
ריבוע מכונה – עשיית הריבוע של הבית נעשה ע”י מכונה חשמלית, והמפעיל את המכונה אומר בהפעלתה “לשם קדושת תפילין”. ופוסקים רבים הכשירו ריבוע מכונה
ריבוע רגל – עשיית ריבוע התפילין על ידי מכונה המופעלת על ידי שרגל האדם מסבבת את הפדלים והוא אומר לשם קדושת תפילין – זו רמה יותר מהודרת “מריבוע מכונה”.
ריבוע יד – שהאדם מפעיל בידו את המכונות והן עובדות רק על ידי כוחו בלבד, זה יותר מהודר מריבוע רגל הנ”ל, והיות שזה קשה לכן בתים אלו יקרים מאוד.