באיזה חדרים שצריך לשים מזוזה בפתח הדלת, ובאיזה חדרים אין לשים מזוזה?
לפני שרוכשים מזוזה צריך לדעת כמה מזוזות צריך לרכוש לבית, כי יש חדרים שצריכים מזוזה ויש חדרים שפטורים ממזוזה. הנה סיכום קצר איזה חדר צריך מזוזה:
- את המזוזה קובעים בכל חדר בבית, הראוי למגורים, אף אם בפועל לא גרים בו (כמו מחסן, מטבח, חדר שירות וכדומה), בכל מקרה כיוון שיש אפשרות לגור במרחב הזה – המקום חייב במזוזה.
- גג שמשתמשים בו מדי פעם לאכילה או לטיול או לתליית כביסה וכדומה – חייב הפתח כניסה שלו במזוזה. אבל אם משתמשים בגג רק לעיתים רחוקות כגון לצורך תיקון דוד שמש וכדומה – פטור ממזוזה.
- חדר המיועד לאשפה – אפילו אם הוא נקי הוא פטור ממזוזה, כיון שאינו “דירת כבוד”.
- חדר המיועד לכביסה, ומכבסים בו גם בגדי ילדים קטנים שיש בהם טינוף – יש אומרים שפטור ממזוזה, ויש אומרים שבזמנינו שבדרך כלל הבגדים שמכבסים אינם מטונפים ממש וגם מונחים בארגז ומשתמשים בחדרים אלו לעוד דברים – חייבים במזוזה ללא ברכה.
- חדר המיועד לרחיצת תינוקות או להחלפת טיטולים לתינוקות (כמו שמצוי במעונות ילדים ובתי החלמה) – דינו כחדר שעשוי לטינוף ופטור ממזוזה.
- חדר השירותים וחדר האמבטיה – פטורים ממזוזה.
- בית הבית על גבי ספינה, או על גבי משאיתוכן מבנה מגורים נייד (קראוון) שנע ונד ממקום למקום – פטור ממזוזה. וכן רכבות או מטוסים שיש בהם חדרים המיודעים לשינה – פטורים ממזוזה.
- גודל החדר שמחוייב במזוזה הוא לפחות ארבע אמות על ארבע אמות. במידות של ימינו: 192 ס”מ על 192 ס”מ.
איך שמים מזוזה? איך מתקינים מזוזה?
הרבה שואלים – איך שמים מזוזה על הדלת? איך מתקינים מזוזה? התשובה היא שאת המזוזה שמים בצד ימין של הפתח בכניסה לחדר או לבית, בשליש העליון של צד פתח הדלת. הספרדים נוהגים לקבוע את המזוזה באופן זקוף ואשכנזים ויוצאי מרוקו נוהגים להטות מעט באלכסון. ואם התקין מזוזה בצד שמאל של הפתח – היא פסולה (שו”ע יו”ד סי רפט ס”ב) וצריך להוציא אותה מצד שמאל ולקבוע את המזוזה מחדש בצד ימין.
וצריך לחבר את המזוזה אל ימין הפתח בצורה חזקה בכדי שהמזוזה לא תיפול, לדוגמה במסמרים או בדבק. לפני שקובעים את המזוזה יש לברך: “ברוך אתה ה’ אלקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לקבוע מזוזה”. גם אם קובעים כמה מזוזות מברכים ברכה אחת לכולם.
וגדולה ועצומה מצוות מזוזה אשר מזכירים אותה בכל יום בקריאת שמע שחרית וערבית אלפי שנים יהודים בכל העולם באומרם “וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך”.
ומובא בתיקוני זוהר (תיקונא עשיראה דף כה.) “דא רזא דמזוזה (זה סוד המזוזה) דאתמר בה (שנאמר בה) “וכתבתם על מזוזות ביתך” – מזוזת כתיב – זז מות”, עד כאן לשון הזוהר. כלומר יש ביכולתה של מצות מזוזה להזיז את המוות.
והמרדכי כתב בשם מהר”ם: “ומובטח אני שכל בית שמתוקן במזוזה כהלכתה אין שום מזיק יכול לשלוט בו”
הכסף משנה כותב “כאשר המזוזה כתובה כתקנתה חופפת שמירת ה’ יתברך על הבית”.
וחשוב לדעת: כל סגולות השמירה של המזוזה קיימות רק כאשר במזוזה כשרה כהלכתה, לכן צריך לקנות את המזוזה בחנות אמינה שבעליה מוחזק לירא שמים. וישים האדם אל לבו – שבמזוזה יש 713 אותיות, ובכל אות ואות יכולים להיות כמה וכמה אופנים היכולים לפוסלה, ואם יש פסול חס ושלום באחת מתוך ה-713 אותיות המזוזה פסולה מן הדין.
מכל מקום לא תהיה כוונת האדם בהנחתה בשביל השמירה, או לקבל שכר בעולם הבא, אלא כל כוונתו תהיה לקיים את מצות הבורא יתברך (ספר ילקוט יוסף חופה וקידושין עמ’ תקכה).