חנוכיה מעוצבת? חנוכיה מודרנית? חנוכייות מיוחדות או פשוטות וקלאסיות? איך יודעים אם החנוכייה כשרה? איך בוחרים חנוכיה לחג חנוכה – המדריך המושלם
חג החנוכה, החג של האור והנס, מלווה אותנו בתשעת הימים של טקסי הדלקת נרות, כל משפחה בדרכה. אמנם החג הזה הוא כמעט פה כדי להישאר, אך יש משהו אחד שלא יזיק לדעת: איך בוחרים חנוכיה מעוצבת מושלמת! בהחלט לא מדובר במשימה פשוטה, עם כל כך הרבה סגנונות של חנוכייות, חומרים ועיצובים לצלוח ולבחור מתוכם. לכן, החלטנו לשים את הדברים על השולחן ולסייע.
1. מה הם הסוגים השונים של חנוכיות?
כשהמגוון כל כך רחב, אילו אפשרויות באמת קיימות? בואו נצלול לעולמה של החנוכיה:
- חנוכיות מתכתיות: אלו הן חנוכיות עמידות, שמסוגלות להחזיק מעמד שנים רבות. מתכת יכולה להיות נוצצת או מט, והשילוב שלה עם אור הנרות יוצר תמונה מרהיבה.
- חנוכיות זכוכית: לחנוכיות הללו יש עיצוב ייחודי שמעניק תחושת עידון ויוקרה. עם זאת, חשוב להיות זהירים, כדי לא לשבור במקרה חלילה.
- חנוכיות עץ: עץ מביא חום ואופי למקום. חנוכיות מעץ יכולות להיות מעוצבות בצורה קלאסית או מודרנית, בהתאם לטעם האישי שלכם.
- חנוכיות קרמיקה: מתאים לאלו שאוהבים גימורים ייחודיים וצבעוניים. כל חנוכיה היא יצירת אמנות בפני עצמה!
2. איך לבחור חנוכיה – שיקולים חשובים
אז מה באמת חשוב כשאתם שוקלים איזו חנוכיה לקנות? הנה רשימה של פרמטרים חשובים:
- סגנון אישי: האם אתם אוהבים סגנון מסורתי, מודרני, או אולי משהו ביניים? בסופו של דבר, החנוכיה היא גם תכשיט לביתכם.
- מיקום ההדלקה: היכן תדליקו נרות? יש חנוכיות שבנויות להיות מוצגות על השולחן, אחרות על הקיר. לפי ההלכה אפשר להדליק בחלון או בבית, ויש מחמירים דוקא בחלון או בפתח הדלת לכיוון הרחוב, ואין אפשרות במאמר זה לפרט את כל הפרטים בזה.
- גודל: כמה מקום יש לכם? האם אתם צריכים חנוכיה קטנה או גדולה?
- חומרים: חשוב להבין את התחזוקה הנדרשת כלפי החנוכיה. חומרים שונים עשויים לדרוש טיפול שונה.
שאלה נפוצה: מהו מדד האיכות?
נראה שכולנו נתקלים בפעמים רבות בחנוכיות זולות באינטרנט. האם הן איכותיות? התשובה היא: לא תמיד. שימו לב לרכוש חנוכייה איכותית ממקום אמין.
3. חנוכיות מעוצבות עם מסר – מה זה אומר?
כיום יותר אנשים פונים לחנוכיות מעוצבות ומיוחדות עם מסר אישי, חנוכיות בעיצוב אישי שמזכירים את התרבות היהודית האותנטית. חנוכיות עם מסר מציעות לא רק אור, אלא גם חיבור למורשת ולערכים. אולי תמצאו חנוכיה מעוצבת שמספרת סיפור?
4. מה שמו של הדבר שמחזיק את הנר האמצעי שבמרכז החנוכייה?
ובכן, כולם מכנים אותו “שמש” – זהו הנר הנוסף שדולק תמיד במרכז החנוכיה. הוא נועד לשמור עלינו במקרה והשתמשנו בנר החנוכה, שלא ניכשל בהשתמשות בנרות הקדושות בעצמן, שהרי “אין לנו רשות להשתמש בהם אלא לראותן בלבד”.
שאלה חשובה: כמה נרות מדליקים בכל יום?
ביום הראשון מדליקים נר אחד, ובמהלך החג מוסיפים בכל יום עוד נר, כלומר ביום השני שני נרות וכו’ עד שביום השמיני מדליקים 8 נרות, כדי לספור את מספר הימים בהם התרחש הנס, כלומר אנו מדליקים ביום הראשון נר אחד להראות שהיה נס יום אחד, ובים השני שנים להראות שהנס כבר יומיים וכן הלאה… להורות על תוספת הנס, וכמובן כל זה מלבד השמש.
שאלה ידועה ומעניינת – מדוע מדליקים 8 ימים נרות חנוכה כשבעצם הנס אירע רק 7 ימים? (שהרי שמן ליום הראשון כבר היה בפח השמן הטהור).
יש כמה תירוצים לשאלה הזאת – יש האומרים שהיום הראשון נקבע כהודיה על נס נצחון המלחמה ולא על נס השמן, כיון שליום הראשון היה עוד שמן טבעי. ויש האומרים שהיום הראשון לנס עצם מציאת הפך שלא נטמא.
ויש אומרים שהשמן חולק לשמונה מנות, ולפי זה גם ביום הראשון היה נס שדלק שמן מועט לילה שלם.
אגב צריך לדעת שחנוכייה היא לא זכר למנורה שהיתה בבית המקדש – בחנוכיה יש 8 קני מנורה ועוד אחת לשמש, ולעומת זאת מנורת בית המקדש היו בה רק 7 קנים. ואדרבא יש איסור לעשות מנורה כמו בבית המקדש עם 7 קנים (כמבואר בשלחן ערוך יורה דעה סימן קמא סעיף ח), ולכן אין לקנות מנורה כזו.
אכן יש כמה אופנים שמותר לעשות מנורה עם 7 קנים:
א. האיסור הוא דווקא במנורה שעשויה ממתכת, אך אם היא עשויה מעץ או חרס או כל חומר אחר – מותר (שלחן ערוך שם וש”ך ס”ק לה).
ב. האיסור הוא דווקא אם יש למנורה קנה אמצעי, אבל אם אין לה קנה אמצעי – מותר (ספר דרכי תשובה סעיף קטן נו).
ג. יש פוסקים שסוברים שכל האיסור הוא דווקא במנורה שיש לה בית קיבול, להדליק בה נרות שמן, אך במנורה שנעשית לנרות שעווה או במנורת חשמל שאין לה בית קיבול – מותר, ואפשר להקל כדעתם (שו”ת יחוה דעת חלק ג’ סימן סא).
5. לסיכום – לא רק חנוכיה, אלא גם אמירה
בבחירת חנוכיה לחג החנוכה, עליכם לחשוב איזה סגנון חנוכייה אתם אוהבים ורוצים. חנוכיה מעוצבת איננה רק פריט מעוצב לקישוט הבית, אלא היא נושאת ערכים, סיפורים וחוויות. כל חנוכיה יש בה מסר אישי, או סיפור משפחתי או מזכירה זכרונות מהעבר.